maanantai 28. maaliskuuta 2011

Industar-69

Koska kanon 30d vaihtu tollaseen olympus peniin niin kaikenlainen objektiivisovittaminen on ollu viimeaikoina lähellä sydäntä. Mun e-p1 tuli olyn omalla 17mm pannukakulla mutta koska oli tuollainen Chaika II kamera hyllyssä piti tutkia miten sen objektiivia saisi hyödynnettyä. Tuossa Chaikassa on siis  m39 kierteellä oleva vaihdettava objektiivi. Missään en ole nähnyt että tuohon olisi kuitenkaan olemassa muita kuin tuo industar-69. normaalit Venäläiset m39 optiikat ei käy koska runkopaaksuudessa on ero ja niillä ei voi tarkentaa tuossa Chaikassa.

Industar on varsin kompaktin kokoinen jopa 28 milliseksi. valovoima on 2.8. Kasin aukolla terävyysalue on 1,5 metristä liki äärettömään.


Harmittavasti tuo ei kuitenkaan tarkennu äärettömään tuon M39 sovitteen kanssa joten joutuu remonttihommiin. 

Tuo tarkennusrengas on kiinni kolmella pienellä ruuvilla ja kun ne on taisteltu auki, paljastuu tuo linssit ja himmentimen sisältävä mötikkä, jonka voi siis kietää objektiivin rungosta irti ja siirtää turvaan.


Tarkennuksen ongelman syypää on tuo objektiivirungossa keskellä oleva kaulus. Siispä siitä jyrsitään muutama milli pois. Toi runko on jotain kevytmetallia joten homma käy kivuttomasti.

Noiden tuossa yläkuvissa näkyvien tappien tarkoitus on toimia tarkennuksen rajoittimena. Minä otin ne kokonaan pois, saadakseni tuon objektiivin tarkentumaan lähemmäs. Jos jätät ne paikalleen, niitäkin on hyvä lyhentää hieman. Tapit on kierteillä kiinni.Mulla jäi tuon verran tuota kaulusta jäljelle. Nyt tuo tarkentuu äärettömään ja jopa lähemmäksikin kun aiemmin. Koska mulla ei noita tarkennuksen rajoittimia ole, objektiivin kasauksessa ei ollut sen kummempaa kun kiinnitin etuosan linssielementtiin ja kiersin paikoilleen.
Tarkennusasteikko ei enää pidä paikkaansa joten joutuu vielä etsimään tuolle kolmen metrin tarkennukselle oikean kohdan ja merkitsemään sen objektiiviin.

Tuossa vielä pari mallikuvaaHommaan meni noin puoli tuntia ja nyt on suht edullinen ja kohtalaisen kompakti "normaali" tuon 17 millisen kaverina. Kakkula makso 20:- Yleensä tuppaa tulemaan se runko mukana mutta siitä saa helpolla vaikka neulanreikäkameran tai vaikka jojon.


3 kommenttia:

Peet kirjoitti...

Perhana! Pitäs munkin vähän kunnostautua tossa rakentelu/viilailu puolella, graflexikaan ei oo vielä valmis.

Ville kirjoitti...

Mulla on tuollainen Chaika Industar-69:llä, sain sen kaupan päälle kun ostin Pietarista torilta muovisen kasarilomon neljällä eurolla. Mustonen & Laineella epäilivät kameran sopivan korkeintaan verkonpainoksi, joten mietin josko linssin saisi hyötykäyttöön. Mitenköhän tuollaisen saisi canonin eos-sarjan digikameraan kiinni?

-88- kirjoitti...

Eipä taida saaha eossissa tarkennettua äärettömään. Mutta jos toi kamera toimii niin saahan silläkin kuvia?